» Vogels in uw tuin
De vogels zijn in de tuin vaak graag geziene gasten, omdat ze iets natuurlijks aan uw tuin toevoegen. Ze zingen het hoogste lied, zijn interessant om naar te kijken en brengen een stukje gezelligheid uw tuin in. Kunt u zich een tuin zonder enige vogels voorstellen...? Nee... dat dacht ik al, lees daarom het volgende artikel.


Vogels in uw tuin

Een tuin vol vogels..., welke vogelliefhebber wil dat nu niet? Maar om een tuin te realiseren waar vogels graag komen en ook blijven zijn een aantal dingen van belang. Waar u op moet letten staat in dit artikel uitvoerig beschreven.


Om te beginnen is het van belang dat u uzelf, om de behoeften van een vogel te begrijpen, verplaatst in de vogel. U moet uzelf afvragen wat u nodig zou hebben om te overleven als u een vogel zou zijn. Een vogel heeft namelijk net als de mens en ieder ander organisme een aantal basisbehoeften. Dit zijn de behoeften die een organisme absoluut nodig heeft om te kunnen overleven, deze bevatten in het geval van de vogel: voedsel, drinkwater en onderdak. Zorg er dus voor dat de basisbehoeften voor een vogel aanwezig zijn. Hoe u dat het best kan realiseren staat in de volgende paragrafen beschreven.

Voedsel:

Vogels zijn de meeste tijd kwijt aan het zoeken van voedsel, ze zijn er vaak bijna de hele dag mee bezig. Om de vogels naar uw tuin te krijgen is dus voedsel nodig en daarom moet u zorgen dat er in uw tuin voedsel voor de vogels aanwezig is. Let op !!: Ik heb het nu niet over voederhuisjes met allerlei zaden, vetbollen en pindasnoeren, maar over natuurlijk voedsel dat de vogels gewoon in uw tuin kunnen vinden.
Zodra we gaan praten over voederhuisjes, vetbollen en pindasnoeren hebben we het over bijvoeren en dat is nu juist iets wat u niet moet doen. Waarom niet..., zult u waarschijnlijk denken dat kan toch geen kwaad. Dat kan weldegelijk kwaad. Zodra u stelselmatig bijvoert gaan de vogels wennen aan deze voedselbron en zijn niet meer zelfstandig ingesteld. Valt deze voedselbron ineens weg, door bijvoorbeeld een lange vakantie, is de kans groot dat de vogels niet meer op eigen houtje voldoende voedsel kunnen vinden met als gevolg dat ze de hongerdood zullen sterven. Dit is uiteraard niet bevorderlijk voor de vogelpopulatie en een paar jaar later zal het aantal vogels dat u in de tuin ziet snel zijn afgenomen. 's Winters kunnen de vogels echter wel worden bijgevoerd met vetbollen, pinda's en dergelijke, maar doe dit alleen als het flink vriest (vanaf -5 graden Celsius) anders is het niet nodig.
In principe kunnen de vogels allemaal af zonder menselijke hulp, maar als er in de winter geen bessen en zaden meer aan de planten zitten en de grond diepgevroren is, is het voor de vogels prettig als ze door de mens iets worden geholpen.
Natuurlijk voedsel voor vogels bestaat voor een deel uit insecten en is verder afkomstig van diverse planten.

Hier is een overzichtje van bessendragende planten:
- Zuurbes
- Lijsterbes
- Gelderse roos
- Venijnboom
- Kardinaalsmuts
- Meidoorn
- Hulst
- Dwergmispel
- Vlier
- Drents krentenboompje

En hier is een overzichtje voor insectenlokkende planten:
- Boerenwormkruid
- Kaardenbol TIP
- Duizendblad
- Koninginnekruid
- Vlinderstruik

Kortom, er is een ruime keuze. Plaats een aantal van deze planten in uw tuin en dat zal ervoor zorgen dat de vogels naar uw tuin komen om van het, daar te vinden, voedsel te profiteren. Dit is de eerste stap in het creŽren van een vogelparadijsje in uw tuin. De vogels weten uw tuin te vinden en weten dat er iets te halen valt, maar het blijft ook bij halen, want als de vogels uitgegeten zijn verlaten ze uw tuin weer en is er geen vogel te bekennen.

Drinkwater:

Drinkwater is voor de mens van levensbelang, voor vogels geld dat evenzeer. Om de vogels naar uw tuin te krijgen is dus niet alleen voedsel nodig, maar ook drinkwater. Door een vogeldrinkplaats in uw tuin in te richten kunt u al een stap verder komen met het inrichten van uw vogelparadijsje in uw tuin. Hier is een tip om een goede goedkope vogeldrinkplaats te maken: Men neme een autoband en snijdt deze zo door midden dat er twee ronde goten ontstaan. Vervolgens kunt u een geschikte plaats in de tuin zoeken, eenmaal gevonden legt u daar de autoband neer en u zorgt ervoor dat deze gevuld is met fris water. Tenslotte kunt u aan de randen wat aarde opwerpen om zo de zijkant van de autoband te verbergen. Het middelste gat moet worden opgevuld met aarde en kan eventueel lichtelijk worden beplant met voor de vogel aantrekkelijke planten (zie Voedsel). Pas echter wel op dat de beplanting niet te dicht wordt, het vormt dan een risicoplaats van waaruit katten kunnen toeslaan.
In de winter periode raad ik u aan om de drinkbak af te sluiten met de andere helft van de autoband, om te voorkomen dat de vogels er in zullen gaan baden en zodoende zullen bevriezen.
Als de drinkbak in de winter afgesloten is dan kunt u, in de dagen van vorst, zonder sneeuw dat er ligt, geschaafd ijs aanbieden.
Heeft u liever een andere drinkbak voor de vogels dan mag dat natuurlijk ook. Hiervoor moet u uw eigen smaak volgen.
Nadat u de tweede stap hebt uitgevoerd hebt u al een tuin die voor vogels aantrekkelijk is om naar toe te komen.
Er is voedsel en drinkwater aanwezig en de vogels zullen dat gebruiken, maar uw tuin is nog niet helemaal klaar. Voor de vogels is uw tuin, zoals hij is na het toevoegen van een drinkplaats, wat voor ons een supermarkt is: Je gaat halen wat je nodig hebt en vertrekt daarna weer naar huis.

Onderdak:

Om het "supermarkteffect" te verminderen en de vogels in uw tuin te laten blijven is onderdak nodig.
U biedt de vogels goed onderdak, wanneer er gezorgd is voor nestkasten, voldoende planten waarin vogels graag nestelen en rekening gehouden wordt met populaire nestelplaatsen.

Nestkasten:

Bij een opening met een diameter van 25 tot 27 mm is het nestkastje hiernaast geschikt voor de kleine mezensoorten zoals de Pimpelmees en de Glanskopmees. Bij een opening met een diameter van 32 mm is het nestkastje geschikt voor vliegenvangers, boomklevers en de grotere mezensoorten. Bij een opening met een diameter van 34 mm is het nestkastje geschikt voor de meeste mussen zoals de huismus. Bij een opening met een diameter van 45 tot 60 mm is het nestkastje geschikt voor spreeuwen.

De nestkast die hiernaast afgebeeld is, is door de brede vliegsleet uitermate geschikt voor vogels als kwikstaarten.
Vooral de Witte kwikstaart is te verwachten, maar wanneer u het nestkastje vlakbij water plaatst, dan bestaat de kans dat het nest ook in gebruik wordt genomen door de Grote gele kwikstaart. Dat zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn, er zijn immers maar weinig mensen die kunnen zeggen dat er kwikstaarten in hun tuin nestelen. Woont u in de stad, dan is deze kast weinig zinvol.

De nestkast die hiernaast afgebeeld is, is speciaal ontworpen voor de verschillende soorten spechten. Deze nestkast is langer dan andere nestkasten. De diameter van de opening mag van 50 mm tot 60 mm zijn.

Voor het vervolg op "Vogels in uw tuin" gaat u via het menu naar "Vogels in de tuin 2" of klik hier.

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Welkom

  • Welkom op Vogels-En-Meer; voor meer over vogels! Vogels-en-meer

Hitcounter

"FatBirder" Top 500!

  • Teller van de Birding Top 500

"Op zijn best" links

  • Alles wat u zoekt is hier te vinden. Een linkverzameling van A tot Z!

Google "PageRank"


Copyright 2002-2019